Hubnutí za odborného dohledu lékařů

Patříte i vy mezi ty z nás, kteří trpí nadváhou? Rozhodli jste se zhubnout a to za pomocí prášků k tomu určených? V tom případě určitě navštivte odborného lékaře. Jak tyto medikamenty fungují a jaká je nabídka trhu v této oblasti si nyní přiblížíme. 

Léky na hubnutí obecně

Rozhodli jste se zhubnout za pomoci léků na hubnutí? V tom případě se nenechejte ovlivnit reklamou a různými teleshoppingy, které nabízí přímo zázračné pilulky. Chcete-li zhubnout účinně a hlavně bezpečně, navštivte odborného lékaře, který vám na základě prohlídky předepíše léky pro vás nejlépe vyhovující.

Pouze takto si můžete být jisti, že užívané léky vám nijak neuškodí. Navíc lékař je schopen posoudit, zda je pro vás toto řešení opravdu nutné, nebo by vám postačila změna vašeho jídelníčku, zdravější životní styl a větší míra pohybu či sportu. U každého z nás je to individuální.

Všechny léky určené k hubnutí jsou označovány názvem anorektika a jejich společnou vlastností je to, že dokážou tlumit chuť k jídlu a navozují pocit nasycenosti. Je však nezbytné si uvědomit, že ani léky samy o sobě nedokážou zázraky a i při jejich užívání je nutné zaměřit se rovněž na změnu své životosprávy. Jen tak se projeví očekávaný efekt. Anorektika není doporučeno užívat dlouhodobě, vhodné jsou pouze na dobu v řádech měsíců, neboť i ony mají nežádoucí účinky, které by s vámi váš lékař měl konzultovat a seznámit vás s nimi.

Léky na hubnutí konkrétně

Léky určené na hubnutí se dělí do několika skupin podle toho, jak fungují. Jsou to tyto:

–       Inhibitory zpětného vychytávání serotoninu: Tyto léky jsou zpravidla používány jako antidepresiva, nicméně projevují se pozitivně také při hubnutí. Obsahují sibutramin, což je právě ona léčivá látka. Najdeme ji hlavně v lécích řady Merdia a Lindaxa. Během jejich užívání však musíte počítat s velkou pravděpodobností projevu nežádoucích účinků, mezi které patří především závratě, nespavost, bolesti hlavy, brnění v končetinách, hypertenze, potíže s dýcháním apod.

–       Látky podobné noradrenalinu: Hlavní funkci v těchto lécích zajišťuje látka podobná noradrenalinu nazývaná fentermin. Ten působí v centrálním nervovém systému a projeví se potlačením chuti k jídlu. Její účinek je však pouze přechodný a tak by léčba těmito léky neměla být dlouhodobá. Délka jejich užívání by neměla přesáhnout 3 měsíce. Do této skupiny zařazujeme především lék zvaný ADIPEX. I zde však musíme počítat s nežádoucími vedlejšími účinky, kterými jsou opět nespavost, nevolnosti a závratě, bolesti hlavy, pocity úzkosti, změny chutí, případně pocení a další.

–       Látky působící na lipidový metabolismus: Zde je hlavní účinnou látkou orlistat. Její podstata nespočívá ve snižování chuti k jídlu, ale působí přímo ve střevech, kde snižuje absorpci tuků. Ty se následně neštěpí a tak jich velká část opouští tělo v nespálené podobě. Projevit se však může také nežádoucími vedlejšími účinky v podobě bolestí břicha, nadýmání, řídké stolice apod.

V kategorii: Zdraví Tags: 

Mohlo by Vás zajímat:

Objevte cvičení pilates Objevte cvičení pilates
Guarana a vliv na hubnutí Guarana a vliv na hubnutí
Hubnutí s Pu-erh čajem Hubnutí s Pu-erh čajem
Jak na zrychlení metabolismu Jak na zrychlení metabolismu
© ExtraŽivot.cz. Všechna práva vyhrazena. Šíření jakéhokoliv obsahu bez povolení je zakázáno. XHTML / CSS Valid.
Design Theme Junkie.