Alanya – za krásami tureckého letoviska

Alanya je pobřežní letovisko ležící zhruba 120 kilometrů od Antalyi, centra stejnojmenné provincie pod níž zároveň město spadá. Někdy se o něm mluví právě jako o poněkud klidnější variantě centra této oblasti. Jakkoliv jsou samozřejmě podobné příměry vždy poněkud barbarské, musíme přiznat, že v určitém smyslu na tom je kus pravdy: město je o více než polovinu menší – má zhruba 400 000 obyvatel – život se zde přece jenom odehrává v o trochu usedlejších kolejích, místní vyhlášené pláže jsou  po většinu sezóny o něco klidnější, najít rodinný penzion s volnými pokoji je zde obvykle jednodušší.

Vyhledávanou turistickou oblastí je Alanya zhruba od  poloviny 20. století, kdy zde také dochází k prvním větším přírůstkům obyvatel. Silné zastoupení zde v současnosti mají i příchozí z jiných částí Evropy – usadilo se jich zde více než 10 000, a další lidé stále přicházejí. Vedle moře a příjemného typicky středozemského počasí je sem láká i atmosféra starověkého světa, která stále ulpívá na většině zdejších památek, které dosud v žádném případě neovládlo pozlátko turistických atrakcí a pupkatých turistů s fotoaparáty.

Dědictví dávných časů zde zůstává dodnes živá určitě i kvůli strategické poloze, jež Alanyi byla ve starověku po dlouhá staletí přisuzována. Přístav na drobném výběžku s pohořím Taurus za zády tak odjakživa plnil úlohu důležité předsunuté tvrze jež bránila vpádu krvelačných nepřátel. Důležitou roli v obraně této části Turecka tak Alanya sehrávala v obdobích rozkvětu prakticky všech významnějších starověkých impérií – Ptolemaiovské říše, za vlády Římanů, Byzance, i Otmanské říše.

Největšímu politickému významu se nicméně Alanya těšila až ve středověku, kdy také město získalo v období nadvlády  Rûmského sultanátu své dnešní jméno. A to na počest tehdejšího panovníka Alaedina Keykubada I. , který také tehdy stál za výrazným stavebním rozvojem města. Právě v té době totiž na jeho území vznikly některé z dnešních dominant města, jako jsou „Rudá věž“ – Kizil Kule, místní loděnice Tersane, a samozřejmě také Alanyjská pevnost.

Pokud se proto hodláte do této oblasti vypravit, nezapomeňte si vyhradit čas na prohlídku alespoň těch nejdůležitějších  míst, kam určitě patří také původní zástavba – „Staré město – v jehož úzkých uličkách plných pro nás exotických řadových domů, věží a mešit se bez problému zapomenete na několik hodin, abyste celou výpravu zakončili zastávkou ve zdejším malém přístavu.

Přehršel nejrůznějších kaváren, čajoven, restaurací s tradiční i současnou kuchyní je zde pochopitelně samozřejmostí.

Neméně lákavým cílem je v Alanyi právě také impozantní stavba zdejší tvrze tyčící se vysoko nad městem. Za jejími zdmi najdeme vedle více či méně podivných stavení a mešit také kostel z dob Byzantské říše, jehož stropy zdobí bohaté fresky.

Ve skalách pod Alanyjskou tvrzí   navíc leží poměrně rozsáhlý komplex vzájemně propojených jeskyní. Důležitá je na tom především skutečnost, že některé z nich jsou veřejně přístupné, část dokonce pouze na lodičkách. Můžete tak navštívit i ty, které jsou z nich nejkrásnější – „Damlaty“  a „Jeskyni Mokvajícího kamene“, obě plné impresivních stalaktitů a stalagmitů, jejíž vlhké klima navíc údajně značně ulehčuje lidem trpícím astmatem.

Alanya samozřejmě není jen místem pro historické vycházky, romantické jeskynní plavby na lodičkách nebo opulentní večeře ve zdejších restauracích. Svůj věhlas si koneckonců získala zejména coby přímořské letovisko, takže je jasné, že ani plavci, kteří historii nebo jídlu příliš nedají, si  zde dozajista přijdou na své. Pokud je přesně to i váš případ, tak vás bez zbytečných okolků  rovnou nasměrujeme do západní část města. Odtud se snadno dostanete  na to správné místo – pláž Kleopatra, plnou bílého písku. Především pro milovníky vodních sportů jsou potom stejně tak zajímavé i pláže na východním okraji města, které se táhnou do úctyhodné délky dvaceti kilometrů!

 

V kategorii: Cestování Tags: 

Mohlo by Vás zajímat:

Fethyie – panenská pláž nebo hrobky? Fethyie – panenská pláž nebo hrobky?
Bodrum – jeden ze sedmi divů světa Bodrum – jeden ze sedmi divů světa
Jak na nákupy při dovolené v Turecku Jak na nákupy při dovolené v Turecku
Zkuste dovolenou či výlet do tureckého letoviska Belek Zkuste dovolenou či výlet do tureckého letoviska Belek
© ExtraŽivot.cz. Všechna práva vyhrazena. Šíření jakéhokoliv obsahu bez povolení je zakázáno. XHTML / CSS Valid.
Design Theme Junkie.