Ingredience: 1 kg hladké mouky, 1/2 litru mléka, 5 dkg droždí (kostka), 1 prášek do pečiva, 2 malé lžičky soli, bílý jogurt valašský (300g), olej na smažení.
Těsto můžeme uchovat v lednici i 20 dnů. Hodí se i na pizzu!
Na ozdobení: česnek, tatarka, kečup, strouhaný sýr.
Postup: Do velké mísy nysypeme mouku, prášek do pečiva, sůl a promícháme. V druhé nádobě rozkvedláme teplé mléko s jogurtem a rozdrobeným droždím. Mléko s jogurtem a droždím vlejeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto, které je trochu tuhší. Vypracované těsto bez nakynutí přemístíme do velkého mikroténového sáčku, který předtím uvnitř vymastíme olejem (aby se těsto nelepilo). Těsto můžeme ještě v sáčku propracovat. Uzavřený sáček s těstem dáme do lednice asi na dvě hodiny vykynout.
Nakynuté těsto vyklopíme na naolejovanou pracovní desku a rozdělíme na přibližně 20 stejnoměrně velkých kousků, které necháme chvíli nakynout.
Na hluboké litinové pánvi rozehřejeme olej. Kousky nakynutého těsta roztahujeme naolejovanýma rukama do tvarů langoše:
Langoše smažíme na rozpáleném oleji do růžova po obou stranách:
Hotové langoše potíráme silikonovou mašlovačkou česnekovou směsí (česnek rozetřený se solí a olejem), posypeme nastrouhaným sýrem, kečupem a tatarkou podle chuti. Teď stačí popřát pouze dobrou chuť!
Foto: Kamila Urbanová, zdroj rodinného receptu: Iva Červinková z Brna