Babiččiny langoše z jogurtového těsta

IMG_0089Ingredience: 1 kg hladké mouky, 1/2 litru mléka, 5 dkg droždí (kostka), 1 prášek do pečiva, 2 malé lžičky soli, bílý jogurt valašský (300g), olej na smažení.

Těsto můžeme uchovat v lednici i 20 dnů. Hodí se i na pizzu!

Na ozdobení: česnek, tatarka, kečup, strouhaný sýr.

Postup: Do velké mísy nysypeme mouku, prášek do pečiva, sůl a promícháme. V druhé nádobě rozkvedláme teplé mléko s jogurtem a rozdrobeným droždím. Mléko s jogurtem a droždím vlejeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto, které je trochu tuhší. Vypracované těsto bez nakynutí přemístíme do velkého mikroténového sáčku, který předtím uvnitř vymastíme olejem (aby se těsto nelepilo). Těsto můžeme ještě v sáčku propracovat. Uzavřený sáček s těstem dáme do lednice asi na dvě hodiny vykynout.

Nakynuté těsto vyklopíme na naolejovanou pracovní desku a rozdělíme na přibližně 20 stejnoměrně velkých  kousků, které necháme chvíli nakynout.

IMG_0082

Na hluboké litinové pánvi rozehřejeme olej. Kousky nakynutého těsta roztahujeme naolejovanýma rukama do tvarů langoše:

IMG_0087

Langoše smažíme na rozpáleném oleji do růžova po obou stranách:

IMG_0085

IMG_0086

Hotové langoše potíráme silikonovou mašlovačkou česnekovou směsí (česnek rozetřený se solí a olejem), posypeme nastrouhaným sýrem, kečupem a tatarkou podle chuti. Teď stačí popřát pouze dobrou chuť!

IMG_0091

 Foto: Kamila Urbanová, zdroj rodinného receptu: Iva Červinková z Brna

V kategorii: Recepty Tags: , , ,

Mohlo by Vás zajímat:

Sladké rohlíčky ze zakysané smetany Sladké rohlíčky ze zakysané smetany
Zdravá pohanka se vrací do české kuchyně Zdravá pohanka se vrací do české kuchyně
© ExtraŽivot.cz. Všechna práva vyhrazena. Šíření jakéhokoliv obsahu bez povolení je zakázáno. XHTML / CSS Valid.
Design Theme Junkie.