Druhy kávy a největší producenti

Kávu lze rozdělit do několika skupin a to podle kvality a jejího zpracování.

Rozdělení:

  • Zrnková káva
  • Mletá káva
  • Porcovaná káva
  • Fair Trade káva – nebo-li spravedlivý obchod získává dnes hodně na popularitě, tato značka pomáhá pěstitelům z rozvojových zemí odmanit se od bídy a chudoby
  • Instantní káva – byla vynalezena koncem 19. století a v dnešní době se hodně přibližuje k chuti klasické kávy
  • Bio káva – jedná se o kávu pěstovanou ekologickými firmami, které se nsaží ukázat světu, že by se biopotraviny měly stát součástí našeho života
  • Bezkofeinová káva – pouze 10% spotřeba na světě, labužníci zrnkové kávy vůbec bezkofeinové nepřišli na chuť, protože díky odstranění kofeinu ztrácí chuťové a aromatické složky a obsahuje více chemických příměsí

Jednotlivé druhy kávy jsou označovány na celosvětovém trhu také podle země nebo území, kde byla káva vypěstována či podle přístavu, z kterého byla vyvezena. Podle původu rozeznáváme na kávu americkou, africkou a asijskou.

JIŽNÍ AMERIKA

  • Brazílie

Kávovník se stal pro tuto zemi hlavní zemědělskou kulturou a káva exportním zbožím. Pěstuje zde zde hlavně arabica v několika odrůdách jako je kupříkladu bourbon, maragogip a botucato.

Státy: Sao Paulo, Minas Gerais, Rio de Janeiro atd.

Specifikace: Výborná chuť, vysoká jemnost, sladká

  • Kolumbie

  Úplně ve všech oblastech mají velmi výhodné půdní podmínky a díky tomu také výnosné kávové plantáže.

Nadm. Výška: 760 až 1800 m n. m.

Kraje: Bogóta, Tolima, Medelín, Cundinamarca aj.

Specifikace: aromatická vůně, jemná chuť, mírná kyselost 

  • Venezuela

  Nejproduktivnější pěstitelskou oblastí je údolí v okolí hlavního města Caracasu, v oblasti jezera Maracaibo či v oblastech: Táchira, Miranda a Aragua.

Nadm. výška: cca 800m n. m.

Specifikace: aromatická a sladká chuť

  • Bolívie

Pěstitelské oblasti jsou v okolí měst La Paz a Santa Cruz. Bolivijská káva má mnoho dobrých vlastností, protože roste v příznivých podmínkách

  • Peru

  I když největší část produkce pochází ze severu země z několika oblastí jako je například Cajamarca či Piuka, tak je produkce velmi kolísavá.

  Káva se vyznačuje středně velkým zrnem bledě zelené a šedé barvy. Co se týče kvality, tak patří k horším brazilským kávám. Hlavním střediskem obchodu je jejich hlavní město Quito.

Oblasti: Los Rios, Manabi, Guayas

STŘEDNÍ AMERIKA

  • Guatemala

  Je nejvýznamějším středoamerickým producentem kávy, jejíž zrna jsou mírně nazelenalé. Pěstování se rozděluje až do dvaceti oblastí a k nejdůležitějším například patří: Tumbador, Cobán a san Marcos.

Specifikace: Bohatá na chuť, jemná, mírně aromatická

  • Honduras

Káva je z vysokých poloh s velmi dobrou kvalitou a dokonce po upražení má zrno velmi úhledný vzhled.

Specifikace: pikantní a kyselá chuť

  • Salvador

K hlavním pěstitelským oblastem patří Santa Anna a San Salvador.

Specifikace: čistá chuť, jemná kyselost

  • Kostarika

Pěstuje se hlavně v okolí hlavního města San José a její chuť se vyznačuje jako nakyslá, ale neprojevuje se trpce nakysle a má větší obsah kofeinu. 

  • Kuba

  Zaujala přední místo na světovém trhu a procenty této kávy je například provincie Oriente nebo Santa Clara. Nejlepší kubánskou kávu nalezneme pod názvem Turquino vyznačující se čistou chutí, příjemnou plností a obsahem méně kyselin.

  • Jamajka

  Tato jedna z nejlepších a hlavně nejdražších káv na světě se pěstuje převážně v San Andrews, Portlandu a v San Thomas.

  • Mexico

  Pěstuje se převážně na jihu země v oblasti zvané Chiapas. Hlavním druhem  je nazýván coatepec. Vyznačuje se jako aromatická a kyselá podobně jako v Kostarice. 

AFRIKA

  • Etiopie

  Známá jako pravlast kávy, k jejímž pěstitelským oblastem patří Harer, Džima a Sidamo. Káva vyniká jemnou chutí a vůni podobnou kávě mocca. 

  • Keňa

Oblasti: Kiambu, Thika, Nairobi a Meru

Specifikace: intenzivně aromatická, jemná kyselost 

  • Tanzanie

Oblasti: Bukoba a Kilimandžáro

Specifikace: plná ušlechtilá chuť, nádherná vůně 

Dalšími místy v Africe, kde nalezneme plantáže jsou napříklas i Uganda, kde se pěstuje převážně robusta nebo Zambie v provinciích u Kasama, Nakonde a Isoka.

V Austrálii se převážně pěstuje velice kvalitní arabika odrůdy Bourbon. Má neobvykle nízký obsah kofeinu a vyznačuje se jemnou chutí, malinko nahořklou.

Dalším světadílem, kde se pěstují kávovníky je Asie a i když není zrovna známá, tak i zde dozrávají zajímavé kávy špičkových kvalit, např. v Thajsku, Nepálu či v Laosu. Na Srí Lance se také pěstovala káva, ale po příchodu Britů, kteří kávovníky nahradili čajovníky, je zde mizivá produkce. Vlastní kávu dokonce produkuje taktéž i Čína.

V kategorii: Zajímavosti, Zdraví Tags: 

Mohlo by Vás zajímat:

Jak si uvařit tu nejlepší kávu Jak si uvařit tu nejlepší kávu

Přidat komentář

Odeslat komentář

© ExtraŽivot.cz. Všechna práva vyhrazena. Šíření jakéhokoliv obsahu bez povolení je zakázáno. XHTML / CSS Valid.
Design Theme Junkie.