Přemýšlíte o vyzkoušení bílého čaje a název Bílá pivoňka vám zní zajímavě? Nebo jste již vášnivým pijákem bílého čaje a chcete se o svém oblíbeném druhu čaje dozvědět více? Přečtěte si více o tomto vynikajícím druhu čaje z našeho průvodce.
Co je bílý čaj „Bílá pivoňka“?
Bílá pivoňka je čínský bílý čaj z čajovníku Camellia sinensis, ze stejné rostliny jsou i ostatní čaje; zelený, černý, polozelený, pu-erh i žlutý čaj. Další názvy pro čaj Bílá pivoňka jsou Bai Mu Dan nebo Pai Mu Tan. Spolu se Stříbrnou jehlou patří k nejoblíbenějším bílým čajům na celém světě.
Bílý čaj je nejméně zpracovávaný druh čaje. Je jen mírně či vůbec oxidovaný a většina jeho přirozené svěžesti a živin je zachována. Čajové lístky se pouze usuší a vysuší. Přestože výroba zahrnuje jen velmi málo kroků, k výrobě kvalitního čaje White Peony je zapotřebí let učení a výjimečných dovedností při výrobě čaje.
Bílá pivoňka má krásně tvarovaný suchý list. Ve skutečnosti nejsou tvarované vůbec. Obsahuje čajové lístky v jejich nejpřirozenější podobě, zvadlé a usušené. Bílá pivoňka se vyrábí z jednoho pupenu a jednoho nebo dvou lístků a obsahuje celé větvičky a stonky. Čajové lístky se sklízejí na jaře a jak poupata, tak některé lístky budou pokryty jemnými bílými chloupky.
Bílá pivoňka je velmi podobná čajům Gong Mei a Shou Mei. Budou však mít jinou chuť a vzhled. Čajové lístky Bílé pivoňky jsou mnohem světlejší, zelenější a obsahují mnohem více pupenů ve srovnání s tmavším Gong Mei.
Jaké jsou květy bílých pivoněk?
Bílé květy pivoněk jsou druhem květin oblíbeným a zároveň významným v celé Asii. Přestože se tento čaj jmenuje Bílá pivoňka, neobsahuje žádné bílé květy pivoňky. I když stále není zcela jasné, jak Bílá pivoňka získala svůj název, existují různá vysvětlení. Někteří naznačují, že je to kvůli jeho jemnosti a rafinovanosti, jiní se domnívají, že je to kvůli vzhledu lístků, a někteří dokonce tvrdí, že čaj má lehkou pivoňkovou vůni. Bez ohledu na důvod je Bílá pivoňka velmi elegantní, jemný a mimořádně krásný čaj.
Historie a původ čaje
Bílá pivoňka pochází z města Fuding v čínské provincii Fujian. Ještě zajímavější však je, že Fujian je místem původu všech bílých čajů a stále se zde produkují jedny z nejlepších a nejkvalitnějších bílých čajů. Fuding a Zhenge jsou dvě hlavní oblasti produkce bílého čaje ve Fujianu, ale ne jediné. Ačkoli původní bílé pivoňky budou vždy pocházet z Číny, dnes zde můžete najít i cejlonské nebo indické bílé pivoňky. Budou mít charakteristický chuťový profil odpovídající terroir.
Zdravotní účinky
Bílá pivoňka se vyrábí z rostliny Camellia sinensis. Stejně jako ostatní pravé čaje obsahuje antioxidanty, kofein, L-theanin, chlorofyl, minerály, vitaminy a další sloučeniny. Studie naznačují, že bílý čaj může poskytovat vyšší antioxidační aktivitu než zelený čaj. Množství katechinů v bílém čaji se však může značně lišit – od 14,40 do 369,60 mg na gram sušeného listu. Dále bude množství katechinů ve vašem šálku záviset také na způsobu, jakým čaj vaříte.
Bílá pivoňka se obvykle připravuje s velmi horkou vodou a louhuje se 2-3 minuty. Vyšší teplota a delší doba louhování mohou extrahovat více katechinů. Studie ukázaly, že Bílá pivoňka, pokud se louhujte při teplotě 80 °C, má nejvyšší množství volných aminokyselin a stejné množství EGCg jako Shou Mei. Pokud hledáte čaj bohatý na živiny, je Bílá pivoňka lepší volbou než Stříbrná jehlice, bílý čaj pouze z pupenů.
Katechiny jsou zodpovědné za nesčetné množství zdraví prospěšných látek. Mohou pomáhat chránit pokožku, srdce, zuby a poskytují antimutagenní, antioxidační, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti a pomáhají při hubnutí. Bílý čaj je oblíbený zejména pro zdraví pokožky, protože může pomáhat předcházet jejímu stárnutí a snižovat její poškození sluncem.
Obsah kofeinu
Na rozdíl od všeobecného přesvědčení může být obsah kofeinu v bílých čajích velmi vysoký. Bílá pivoňka má vyšší množství kofeinu než bílý čaj Stříbrná jehla nebo Shou Mei. V průměru obsahuje bílý čaj o něco vyšší množství kofeinu než zelený čaj. Jedna studie například ukázala, že Bílá pivoňka má přibližně 18 mg kofeinu na gram sušeného listu, což je více než čínský černý čaj Yunnan a indický Darjeeling a více než mnoho zelených čajů, včetně čajů sencha a Mao Feng.
Chuťový profil
Bílá pivoňka je velmi jemný čaj, ale silnější než Stříbrná jehla. Má jasně nažloutlou barvu. Očekávejte lehkou sladkost, plnou chuť v ústech, osvěžující, lehkou chuť melounu a sušeného sena a náznaky květinových a pečených tónů. Bílá pivoňka nemá žádnou hořkost. Je to jeden z těch čajů, které byste si měli vždy připravovat spíše ze sypaných lístků než z čajového prachu nebo fannings.
Jak uvařit čaj Bílá pivoňka
K přípravě bílého čaje používejte vždy čerstvě převařenou pramenitou vodu. Bílý čaj je tak jemný, že nekvalitní voda snadno zničí i ty nejkvalitnější čajové lístky. Dále je velmi důležité používat konvičku. Čajové lístky bílé pivoňky se do většiny čajových louhovačů nevejdou. Další možností je košíček na louhování čaje. Předehřejte konvičku a šálek nalitím a vylitím horké vody. Na jeden šálek vody použijte asi 3-4 gramy čajových lístků. Bílá pivoňka má velmi světlé lístky a 3 gramy mohou vypadat, že používáte příliš mnoho. Nechte vodu vychladnout na teplotu přibližně 70-80 °C. Lístky louhujte v horké vodě 2-3 minuty. Sceďte a v případě potřeby přidejte sladidlo. Bílou pivoňku si však nejlépe vychutnáte bez jakéhokoli koření. Listy můžete alespoň jednou znovu vylouhovat.