Když se zeptáme milovníka čaje, aby nám něco řekl o čaji matcha, obvykle nešetří superlativy: Matcha je nejvyšší formou čajové zkušenosti. Je nápojem samurajů, kteří v jeho šálcích hledali úlevu a odpočinek ve svém náročném vojenském životě. Je to tradiční čaj servírovaný při tradičních čajových obřadech nejvyšších japonských vrstev. Je nekonečným zdrojem životní energie a vytrvalosti. Je to pokladnice, která přetéká vitamíny a antioxidanty, je zdrojem energie, kterou můžeme čerpat po celý náš hektický pracovní den. Těmto superlativům se koneckonců není co divit. Díky specifickému způsobu pěstování a následného zpracování čaj matcha skutečně násobí – už tak velmi zdraví prospěšné – účinky zeleného čaje. A jako třešničku na dortu k nim přidává ještě podmanivou chuť.
Původ čaje matcha můžeme najít v Číně, odkud se přispěním japonského mnicha a milovníka čaje dostal na sklonku dvanáctého století našeho letopočtu až na japonské ostrovy. Tam se postupně stal jedním z nejvýše ceněných a vyhledávaných čajů. Přesto, že se jedná také o produkt vyrobený z listů čajovníku čínského, tedy stejné rostliny jako klasický zelený čaj, jeho vlastnosti se od tohoto čaje v mnohém liší.
Nejvýraznější příčinou této odlišnosti je patrně odlišná technologie pěstování. Čajové keře jsou totiž v období několika týdnů před sklizní zakrývány a rostou tak bez přístupu slunečních paprsků. Díky tomu se v lístcích zintenzivní produkce chlorofylu. Jeho přítomnost ve vysokých koncentracích vytvoří typické, sytě zelené zabarvení lístků a zároveň zvýší množství antioxidantů. Tyto množství jsou mnohokrát větší, než můžeme najít v běžném zeleném čaji.
Hlavní rozdíl mezi matchou a obyčejným zeleným čajem je jasně rozpoznatelný na první pohled. Matcha je totiž ve formě sytě zeleného prášku, který svou velmi jemnou strukturou může připomínat až hladkou mouku nebo kakaový prášek.
Tato neobvyklá forma vychází z jeho dávné minulosti. V dávné Číně bylo mletí léčivých bylin na prášek považováno za jeden z nejlepších způsobů, jak uchovat jejich léčivou sílu. Matchu si starověcí léčitelé cenili zejména pro její účinky při léčbě horečky, zánětů a otoků. Legenda praví, že z léku se čaj matcha proměnil v čajovou lahůdku až na Japonských ostrovech. Japonci jsou pak ti, kteří vybrousili jeho přípravu ke křišťálové dokonalosti.
Ne zrovna obvyklá prášková forma si žádá i speciální způsob přípravy. Běžné čaje se musí po několik minut louhovat. Při přípravě matchy se používá tzv. chasen, což je bambusová metlička, která umožňuje matchu ve vodě vyšlehat a tak prášek úplně rozpustit. Čeho se nám dostane je osvěžující nápoj s naprosto jedinečnou chutí, který pijeme včetně v něm obsažených rozpuštěných čajových lístků. Nepijeme tak pouze výluh z čaje. Díky tomu má matcha neobvykle pozitivní účinky na lidský organismus.
Na tomto místě není vhodné se obšírně rozepisovat o zdravotních účincích čaje matcha. Vzhledem k tomu, že se jedná o krále všech zelených čajů, jeho účinky jsou velmi podobné jako u jiných zelených čajů. K těmto však přistupují některé další pozitivní efekty. Velkou změnou je právě to, že nápoj pijeme včetně na prášek rozdrcených lístků. Díky tomu může organismus využít i látky, které jsou v listech obsažené, ale nejsou rozpustné ve vodě. O tyto bychom byli při klasickém pití ochuzeni.
Díky výše uvedenému se nám do těla dostávají vysoké koncentrace antioxidantů, tzv. katechinů. Bylo prokázáno, že pravidelné pití matchy je skvělou prevencí nádorových onemocnění, navíc ještě zpomaluje stárnutí buněk a také dovede nastartovat přirozené spalování energie. Z tohoto posledně uvedeného důvodu je pití matchy doporučováno lidem, kteří by rádi trochu zhubli.