Kdo by neznal onu krásnou vůni čerstvě upečeného pečiva, která se line přes náš nos až do našeho mozku. Zde se spouští mechanismus, díky kterému máme neuvěřitelnou chuť zakousnout se do toho křupavého kousku pečiva.
Pryč jsou doby, kdy jsme na podobné zážitky museli čekat v soukromém pekařství, či v hypermarketu, kde sice doplňují čerstvě upečené zboží častěji, ale kdo by i tak chtěl čekat? Málokdo!
Proto se především v posledních letech rozšiřují tzv. domácí pekárny. O co jde? Vpodstatě se jedná o poměrně malý spotřebič do domácnosti, konkrétně do kuchyně. Díky kompletní automatizaci můžete zapomenout na nádobí, hrnce, válení těsta a všechny ty činnosti kolem pečení chleba. V domácí pekárně stačí podle receptu nasypat nutné suroviny a o vše ostatní se domácí pekárna postará sama (tedy především o samotné hnětení těsta). Je to opravdu snadné.
Domácí pekárny nabízejí několik programů pečení. Ikdyž se domácí pekárna používá především pro pečení domácího křupavého chleba, můžete v ní připravit i další druhy pečiva.
Každá domácí pekárna má programy na několik druhů chleba. Kromě toho má i různé speciální programy na další pečivo a potraviny – v pekárně se tak dají připravit vánočky, zákusky a koláče z kynutého těsta nebo z kypřícího prášku, ale také džemy a štávy. V pekárně si také můžete nechat udělat těsto např. na rohlíky, bagety, veky, mazance nebo buchty a po vykynutí můžete pečivo upéct v troubě. V pekárně také můžete připravovat potraviny z bezlepkových směsí. V ručně dělané pekárně pane Reisse lze díky možnosti nastavitelné teploty připravivat i domácí kvásek, sýry, jogurty apod.
Tip: recept na banánový chlebíček
S prvním upečeným chlebem z domácí pekárny zjistíte, že takový chléb je o dost jiný než klasický chléb koupený v obchodě. Liší se jak tvarem, tak i svou chutí. Tvar je nejblíže podobný jakési cihličce. Nejsilnější kůru má chleba na své horní straně. Po stranách je kůrka o něco slabší a také světlejší (oproti horní straně). Chuť chleba záleží na použité domácí pekárně (doporučujeme pouze ty s dvěmi hnětacími rameny) a samozřejmě i podle použitého těsta a surovin.
Chcete-li se dozvědět více o pečení v domácí pekárně, projděte pečlivě tyto stránky. Připravili jsme pro vás řadu informací, tipů a rad k domácímu pečení chleba a dalšího pečiva. Články průběžně doplňujeme a aktualizujeme.