Pojem dělená strava nepředstavuje pouze dietu, jak se často spousta z nás mylně domnívá, ale jde spíš o celkový životní styl stravování. Nelze se k ní přiklonit pouze kvůli shození nadbytečných kil, je nutné ji dodržovat dlouhodobě. Efekt se projeví, budete-li se držet určitých pravidel. Mnozí lidé ale udělají zásadní chybu v tom, že po zhubnutí od tohoto typu stravování upustí. To poté často vyvolá tzv. jo-jo efekt, kde po krátké době budou vaše kila zpět a pravděpodobně ještě i přiberete.
Jedná se o dietu?
Dělenou stravu je nutné považovat spíš za zdravý způsob celkového stravování. Její dodržování podporuje lepší trávení jídla, ulehčuje vašemu zažívání ale také žaludku a střevům, které tak mohou lépe a efektivněji pracovat. Vaše tělo není v důsledku dělené stravy tolik zatěžováno a vy se cítíte lépe, víc svěže a vitálněji.
Lenka Kořínková
Tato autorka proslavila dělenou stravu asi nejvíce v několika svých vlastních knihách, kde podrobně popisuje celý proces. Najdete zde i její vlastní rady a poznatky, čímž se odlišila od klasické dělené stravy. Podstata však zůstává stejná.
Pravidla pro dělenou stravu
Základním a nejdůležitějším pravidlem je, aby se potraviny určitých skupin nemíchaly dohromady. Dělí se do dvou základních a třetí univerzální skupiny. Tuto je možné kombinovat. Nutné je také dodržovat zásadu, že při tomto stylu stravování je potřeba vypustit alkoholické nápoje, výjimkou je občasný vinný střik. Povolená není také bílá mouka a vše, co je z ní vyrobené, takže také tradiční bílé pečivo a sladké pečivo, jakou jsou veškeré buchty, záviny, koláče apod. Vynechat je potřeba rovněž běžná hotová jídla, případně jídla z konzerv a také sladkosti. Asi vám překvapí, že zakázány jsou i luštěniny v sušeném stavu, dále arašídy, různé tuky, oleje, vepřové maso a majonéza. Kupodivu ani brusinky nejsou povoleny a z nápojů zapomeňte na kávu i černý čaj.
Je pouze na zvážení každého z nás, zda je ochoten se všech výše jmenovaných potravin dlouhodobě vzdát a přejít na zdravější způsob stravování v podobě dělené stravy.
Důvod dělení potravin
Potraviny jsou děleny na ty bílkovinné povahy, paní Kořínkovou nazývány také „zvířátkové“ a dále kytičkové, neboli sacharidové povahy. Třetí skupinu tvoří potraviny neutrální. Důvodem takovéhoto způsobu dělení je fakt, že v trávicím traktu mají tyto skupiny odlišný způsob zpracování. Bílkoviny pro své správné strávení vyžadují prostředí kyselé, sacharidy naopak. Výsledkem kombinace těchto dvou skupin je poté pomalé anebo v horším případě obtížné trávení. Dochází pak k vylučování žluči ve větším množství, aby bílkoviny byly lépe zpracovány trávicím traktem, to ovšem znesnadňuje trávení sacharidům.
Z tohoto důvodu jsou potraviny děleny a doporučuje se jednotlivé skupiny střídat, např. ob jeden den. Takže třeba určit si sudé dny pro sacharidové potraviny a liché pro ty bílkovinné. Nezbytné je také dodržování pitného režimu, který je velmi důležitý. Vhodná je čistá dobrá voda, nebo neslazené bylinkové čaje.
Potraviny bílkovinné skupiny
Lenkou Kořínkovou nazývány také „zvířátka“. Zde zařazujeme maso, především drůbež, kuřecí nebo krůtí. Nedílnou součástí by měly být také ryby a mořské plody. U ryb ale pozor, zvolte čerstvé nebo mražené, určitě ne konzervované. Dále zde patří uzeniny v podobě vařené šunky nebo salámů. Dbejte ale na složení, nesmí obsahovat mouku. V neposlední řadě se jedná o přímé produkty zvířátek, jako je mléko, vejce, dále pak nízkotučné sýry, tofu a sója. Rozhodně sem nepatří uzené ryby a vepřové maso, tomuto se vyhněte.
Potraviny sacharidové skupiny
Do této skupiny patří pečivo, v nejlepším případě z celozrnné mouky. Nebudeme-li striktně dodržovat pravidla Lenky Kořínkové, není nutné zcela vyřadit ani mouku bílou. Nedílnou součástí jsou těstoviny, brambory, rýže, kukuřice a kapusta. Dále ovoce, vhodné jsou hrušky, jablka, banány, fíky, datle a i ovoce sušené. Zařazujeme i sladidla v podobě medu, javorového sirupu a třtinového cukru. V omezeném množství je možné doplnit o luštěniny a kupodivu i pivo.
Potraviny neutrální skupiny
V této skupině je zařazena veškerá čerstvá zelenina kromě té obsahující škrob-tzn. kukuřice, kapusta, brambory nebo i sladké brambory. Jedná se tedy o papriku, rajčata, okurky, květák, brokolici, cibuli, mrkev, pórek, dále salát, zelí, červenou řepu apod. Dále zařazujeme olivový olej, máslo a mléčné výrobky, jako je bílý jogurt, tvaroh, kefír, smetana a možná vás překvapí i šlehačka. Některé z nás jistě potěší, že povoleny jsou i uzeniny v podobě šunky, debrecínky, uzené makrely nebo losos. Do neutrální skupiny patří rovněž bylinky a houby.
Pamatujte také na to, že bílá rýže je vhodná spíš zřídka a potraviny se konzumují převážně čerstvé. Tepelná úprava je možná speciálními způsoby, které najdete v nejrůznějších kuchařkách o dělené stravě. Zájem o tyto publikace dokazuje, že tento způsob stravování má stále více příznivců.