Zatímco v Itálii, Řecku či jižní Francii je rukola již dlouho velmi populární, u nás se začala objevovat poměrně nedávno v našich supermarketech. Rukola, která se svými hladkými tmavě zelenými lístky podobá pampelišce, je příbuzná ředkvičce. Listy se používají k přípravě aromatického, příjemně nahořklého salátu s příchutí hořčice.
Můžete si ji vypěstovat i ze semínek v květináči za oknem. Velmi rychle klíčí a obsahuje mnoho vitaminu C a dalších blahodárných látek. Podporuje zdravé trávení a čistí krev.
Pokud se na jaře cítíte těžkopádní a unavení, zkuste sníst denně porci hořkých zelených bylinek. Probudí vás z jarní únavy a ještě si pochutnáte!
Rukola patří do čeledi brukvovitých, je tedy příbuzná s kapustou, brokolicí, ředkvičkami, růžičkovou kapustou, kedlubnami, ale i řeřichou nebo hořčicí. Všechny rostliny z této čeledi jsou zdrojem isothiokyanátů, které mají antikancerogenní účinky, konzumací brukvovitých rostlin tedy chráníme tělo před rakovinou.
Rukola je listová zelenina plná vitamínů
Pokud jde o vitamín C a beta karoten, má rukola mnohem více těchto látek, než jiné listové zeleniny. Její listy působí proti únavě a posilují imunitu, odvar z kořene se používá při zažívacích problémech. Konzumace rukoly zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá detoxikovat játra a pročišťovat krev, kromě toho má rostlina i mírně močopudné a projímavé účinky.
Rukola v kuchyni
- Přísada do ovocného salátu.
- Okoření i ozdobí obložené chlebíčky či pizzu.
- Listy mohou být dušeny na olivovém oleji s nasekaným česnekem a podávány jako příloha.
- Roketu můžete zamíchat do horkých těstovin i mletých mas.
- Výtečná je i do polévek, v nichž svou chutí nahrazuje kapustu či majoránku, ochutí i smetanové omáčky.
Rukolu si můžete velmi snadno vypěstovat i sami. Je nenáročná a velmi bujná. Pokud nať nespotřebujete čerstvou, můžete ji nasekat, vložit do mikrotenového sáčku a uložit do mrazáku.
Jak na to – jednoduchý salát s rukolou a rajčaty
Výborný svěží salát s pikantní chutí, vhodný především k rybám, ale chutná téměř ke všemu:
Rukolu omyjeme a necháme okapat na sítu. Pokud jsou listy mladé, ponecháme celé, větší můžeme překrojit, nebo potrhat. Vložíme do servírovací mísy, na povrch rozložíme rajčata a přelijeme olejem smíchaným s citronovou šťávou a solí.