Rukola patří nejen do italské kuchyně

rukola

Zatímco v Itálii, Řecku či jižní Francii je rukola již dlouho velmi populární, u nás se začala objevovat poměrně nedávno v našich supermarketech. Rukola, která se svými hladkými tmavě zelenými lístky podobá pampelišce, je příbuzná ředkvičce. Listy se používají k přípravě aromatického, příjemně nahořklého salátu s příchutí hořčice.

Můžete si ji vypěstovat i ze semínek v květináči za oknem. Velmi rychle klíčí a obsahuje mnoho vitaminu C a dalších blahodárných látek. Podporuje zdravé trávení a čistí krev.

Pokud se na jaře cítíte těžkopádní a unavení, zkuste sníst denně porci hořkých zelených bylinek. Probudí vás z jarní únavy a ještě si pochutnáte!

Rukola patří do čeledi brukvovitých, je tedy příbuzná s kapustou, brokolicí, ředkvičkami, růžičkovou kapustou, kedlubnami, ale i řeřichou nebo hořčicí. Všechny rostliny z této čeledi jsou zdrojem isothiokyanátů, které mají antikancerogenní účinky, konzumací brukvovitých rostlin tedy chráníme tělo před rakovinou.

Rukola je listová zelenina plná vitamínů

Pokud jde o vitamín C a beta karoten, má rukola mnohem více těchto látek, než jiné listové zeleniny. Její listy působí proti únavě a posilují imunitu, odvar z kořene se používá při zažívacích problémech. Konzumace rukoly zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá detoxikovat játra a pročišťovat krev, kromě toho má rostlina i mírně močopudné a projímavé účinky.

Rukola v kuchyni

  • Přísada do ovocného salátu.
  • Okoření i ozdobí obložené chlebíčky či pizzu.
  • Listy mohou být dušeny na olivovém oleji s nasekaným česnekem a podávány jako příloha.
  • Roketu můžete zamíchat do horkých těstovin i mletých mas.
  • Výtečná je i do polévek, v nichž svou chutí nahrazuje kapustu či majoránku, ochutí i smetanové omáčky.

Rukolu si můžete velmi snadno vypěstovat i sami. Je nenáročná a velmi bujná. Pokud nať nespotřebujete čerstvou, můžete ji nasekat, vložit do mikrotenového sáčku a uložit do mrazáku.

Jak na to – jednoduchý salát s rukolou a rajčaty

Výborný svěží salát s pikantní chutí, vhodný především k rybám, ale chutná téměř ke všemu:

Rukolu omyjeme a necháme okapat na sítu. Pokud jsou listy mladé, ponecháme celé, větší můžeme překrojit, nebo potrhat. Vložíme do servírovací mísy, na povrch rozložíme rajčata a přelijeme olejem smíchaným s citronovou šťávou a solí.

V kategorii: Zajímavosti Tags: ,

Mohlo by Vás zajímat:

Zjistěte, kdy slaví svátek různá jména Zjistěte, kdy slaví svátek různá jména
Jak vybrat příslušenství pro domovní čistírnu? Jak vybrat příslušenství pro domovní čistírnu?
Jak vybrat stan pro pěší toulky přírodou Jak vybrat stan pro pěší toulky přírodou
Zdravé ryby v jezírku? Základem je prevence Zdravé ryby v jezírku? Základem je prevence
© ExtraŽivot.cz. Všechna práva vyhrazena. Šíření jakéhokoliv obsahu bez povolení je zakázáno. XHTML / CSS Valid.
Design Theme Junkie.