Sladké rohlíčky ze zakysané smetany

IMG_0103Ingredience: 45 dkg hladké mouky, špetka soli, 1 Hera, 1 zakysaná smetana 200 g, moučkový cukr na posypání.

Náplň: sladká varianta: nutela, povidla, maková nádivka, tvarohová nádivka, slaná varianta: špenátová nádivka, brynza, šunka se sýrem a kečupem

Postup: V míse vypracujeme hladké těsto, které necháme uležet v lednici. Odpočinuté těsto přemístíme na vál, kde ho rozdělíme na pět přibližně stejných dílů. Jednotlivé díly těsta pak na vále vyvalujeme válečkem do tvaru kruhu.

IMG_0099

Vyválený kruh rádýlkem rozdělíme na 12-16 dílků (výseče), podle toho, jak velké chceme rohlíčky.

IMG_0100

Na širší část konce trojúhelníčku dáváme lžičkou náplň (nutela, povidla, maková nádivka, tvarohová nádivka, brynza…)

IMG_0094

Rohlíček poté svinujeme, začínáme opět od širší části.

IMG_0097

IMG_0096

Smotané rohlíčky klademe na tukem vymazaný plech a před upečením je ještě potřeme rozšlehaným vejcem.

IMG_0098

Rohlíčky pečeme v rozehřáté troubě na 180°C do zlatova. Ještě teplé rohlíčky posypeme moučkovým cukrem. Recept lze také obměnit na slanou variantu – se špenátovou nebo brynzovou nádivkou. Plnit můžeme i šunkou, sýrem a kečupem. Dobrou chuť!

Foto: Kamila Urbanová

V kategorii: Recepty Tags: , ,

Mohlo by Vás zajímat:

Babiččiny langoše z jogurtového těsta Babiččiny langoše z jogurtového těsta
Zdravá pohanka se vrací do české kuchyně Zdravá pohanka se vrací do české kuchyně
© ExtraŽivot.cz. Všechna práva vyhrazena. Šíření jakéhokoliv obsahu bez povolení je zakázáno. XHTML / CSS Valid.
Design Theme Junkie.